Karta Ndërkombëtare e Edukimit Fizik, Aktivitetit Fizik dhe Sportit

19 Janar, 2016

 

Pas disa muajsh konsultimesh në të cilën Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC ) ka qenë i përfshirë në mënyrë aktive, Konferenca e Përgjithshme e UNESCO-s ka miratuar  Kartën e rishikuar Ndërkombëtare mbi Edukimit Fizik, Aktivitetin Fizik dhe Sportin.

Karta, e cila nuk kishte qenë përditësuar që nga shpallja e saj në vitin 1978, është një dokument i rëndësishëm referimi për ata që janë të përfshirë në sport dhe në edukimin fizik.

Ky version i rishikuar ndryshon konceptin e aktivitetit fizik dhe integron dimensioneve të reja të realitetit të sportit, të cilat janë në interes të Lëvizjes Olimpike, duke i vënë theksin integritetit dhe vlerave etike, parimet e barazisë dhe diversitetit të praktikës, partneritetetit multi-aksionerë, qeverisjes së mirë, dhe përfitimeve të lidhura me përgjegjësinë dhe  shëndetin .

Më e rëndësishmja është se ajo integron për herë të parë një njohjen të lëvizjeve Olimpike dhe Paralimpike si aktorë të rëndësishëm  në përcaktimin e politikave për sportin dhe edukimin fizik.

Duke u bazuar në momentin e cila e ka parë edhe njohjen e fundit të kontributit të sportit në Objektivat e Qëndrueshëm të OKB-së për Zhvillim, ne ju inkurajojmë të mund ta përdorni në mënyrën  më të mirë të mundshme këtë resurs  të dobishëm për promovimin e sportit dhe edukimit fizik  dhe të ndërtimit të partneriteteve me aktorë të tjerë kryesorë aksionerë dhe qeveritarë në të gjithë këtë përpjekje.

Një faqe e dedikuar webi me burime informacionesh  shtesë është vënë në dispozicion. Ne ju ftojmë të vizitoni atë në adresën e mëposhtme :

http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/physical-education-and-sport/sport-charter

Në vazhdim do të gjeni të përkthyer në shqip Karten duke klikuar

ne foton me poshte 

Picture1

 

 

 

BËHU NJË PARTNER OLIMPIK

RRETH KOKSH

logo-footer-widget-png-new22

Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar njihet nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar që nga viti 1959. KOKSH përfaqëson vlerat Olimpike në Shqipëri dhe është ndërmjetësi kryesor me komitetet e tjera Olimpike.

Na ndiqni në mediat tona sociale:
#NOCAlbania #KOKSH #TeamAlbania

2022 © Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar  |  Powered by WEBART.AL