Shtyhen Lojerat Olimpike “Tokyo 2020”

24 Mars, 2020

Lojërat Olimpike dhe Paralimpike “Tokyo 2020” janë shtyrë deri në vitin e ardhshëm për shkak të pandemisë në mbarë botën koronavirus.

Ngjarja me e madhe sportive në botë, që do të fillonte në 24 korrik, tani do të zhvillohet “jo më vonë se vera 2021”.

Presidenti i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC), Thomas Bach dhe Kryeministri i Japonisë, Abe Shinzo, zhvilluan një konferencë këtë mëngjes për të diskutuar situatën që ndryshon vazhdimisht në lidhje me COVID-19 dhe Lojërat Olimpike Tokio 2020.

Atyre iu bashkua Mori Yoshiro, Presidenti i Komitetit Organizativ Tokio 2020; Ministri Olimpik, Hashimoto Seiko; guvernatori i Tokios, Koike Yuriko; kryetari i Komisionit të Koordinimit të IOC, John Coates; Drejtori i Përgjithshëm i IOC, Christophe De Kepper; dhe Drejtori Ekzekutiv i Lojrave Olimpike të IOC, Christophe Dubi.

Presidenti Bach dhe Kryeministri Abe shprehën shqetësimin e tyre të përbashkët për pandeminë në mbarë botën COVID-19 dhe çfarë po bën në jetën e njerëzve dhe ndikimin domethënës që ai ka në përgatitjet globale të sportistëve për Lojërat.

Në një takim shumë miqësor dhe konstruktiv, të dy udhëheqësit vlerësuan punën e Komitetit Organizativ Tokio 2020 dhe vunë në dukje përparimin e madh që po bëhet në Japoni për të luftuar kundër COVID-19.

Përhapja e paparë dhe e paparashikueshme e shpërthimit ka parë që situata në pjesën tjetër të botës është përkeqësuar. Dje, Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, tha se pandemia COVID-19 është “duke u përshpejtuar”. Ka më shumë se 375,000 raste të regjistruara tani në të gjithë botën dhe pothuajse në çdo vend, dhe numri i tyre po rritet me orë.

Në rrethanat e tanishme dhe bazuar në informacionin e dhënë nga WHO sot, Presidenti i IOC dhe Kryeministri i Japonisë kanë konkluduar se Lojërat e Olimpiadës XXXII në Tokio duhet të rishikohen në një datë përtej vitit 2020, por jo më vonë se vera 2021, për të ruajtur shëndetin e sportistëve, të gjithë të përfshirë në Lojërat Olimpike dhe komunitetin ndërkombëtar.

Udhëheqësit ranë dakord se Lojërat Olimpike në Tokio mund të qëndrojnë si një fener shprese për botën gjatë këtyre kohërave të trazuara dhe se flaka Olimpike mund të bëhet drita në fund të tunelit në të cilin bota e gjen veten aktualisht. Prandaj, u ra dakord që flaka Olimpike të qëndrojë në Japoni. Gjithashtu u ra dakord që Lojërat të mbajnë emrin Lojërat Olimpike dhe Paralimpike Tokio 2020.

BËHU NJË PARTNER OLIMPIK

RRETH KOKSH

logo-footer-widget-png-new22

Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar njihet nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar që nga viti 1959. KOKSH përfaqëson vlerat Olimpike në Shqipëri dhe është ndërmjetësi kryesor me komitetet e tjera Olimpike.

Na ndiqni në mediat tona sociale:
#NOCAlbania #KOKSH #TeamAlbania

2022 © Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar  |  Powered by WEBART.AL